Już niebawem Tłusty Czwartek – jedna z ulubionych i najchętniej obchodzonych tradycji. Czy dzień ten można uczynić chociaż trochę zdrowszym? Jak najbardziej! Nasz dietetyk, mgr Dorota Machowska przygotowała dla was dwa specjalne przepisy: na pieczone pączki bezglutenowe oraz na pączki białkowe.
Bezglutenowe pieczone pączki (6 szt.)
Składniki
- 1/4 szklanki (45g) izolatu białkowego w proszku o smaku waniliowym
- 1/4 szklanki (45g) mąki migdałowej
- 1 łyżka zamiennika cukru (ksylitolu lub erytrytolu)
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
Przygotowanie
Wszystkie składniki zblendować do momentu uzyskania lepkiej masy. Masę przelać do formy na muffinki lub silikonowej formy na pączki-oponki. Piec w nagrzanym do temp. 180C piekarniku przez 15 min. Wyjąć z piekarnika. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Gotowe pączki można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem łyżki oleju kokosowego.
Wartości odżywcze
W całości (bez polewy): 568 kcal / białko 57g / tłuszcze 30g / węglowodany 25g
W 1 sztuce (bez polewy): 95 kcal / białko 9,5g / tłuszcze 5g / węglowodany 4,2g
Pieczone pączki białkowe (6 szt.)
Składniki
- 12g izolatu białkowego w proszku
- 100g mąki pszennej
- 2 białka jaj
- 5g ekstraktu waniliowego
- 20g zamiennika cukru (ksylitolu lub erytrytolu)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
Wszystkie składniki zblendować do momentu uzyskania lepkiej masy. Masę przelać do formy na muffinki lub silikonowej formy na pączki-oponki. Piec w nagrzanym do temp. 180 oC piekarniku przez 15 min. Wyjąć z piekarnika. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Gotowe pączki można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem łyżki oleju kokosowego.
Wartości odżywcze
W całości (bez polewy): 588 kcal / białko 30g / tłuszcze 12g / węglowodany 103g
W 1 sztuce (bez polewy): 98 kcal / białko 5g / tłuszcze 2g / węglowodany 17g