Dietetyka

Gabinet dietetyczny

Gabinet dietetyczny   należy do ogólnopolskiej sieci placówek poradnictwa dietetycznego Dietetyk -Vita. To co ją wyróżnia na tle innych gabinetów dietetycznych to przede wszystkim bardzo zindywidualizowany system opieki nad pacjentem i bardzo wysoka jakość świadczonych usług.

Wszystkie opracowane  programy dietetyczne są zawsze indywidualnie dopasowane do potrzeb i oczekiwań pacjentów. Przy projektowaniu planów żywienia dietetyk zawsze bierze  pod uwagę  szereg różnych czynników, jak stan zdrowia, budowę ciała, poziom aktywności ruchowej, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp.

Każdy przygotowany program dietetyczny jest starannie przemyślany. Żaden pacjent nie otrzymuje jadłospisów na poczekaniu w trakcie wizyty.

Skupiam uwagę tylko i wyłącznie na bezpośredniej pomocy dietetycznej. Nie warunkuję  skuteczności terapii żywieniowej koniecznością kupowania jakichkolwiek preparatów czy innych towarów. Zajmuję się tylko i wyłącznie dietetyką, a nie działaniami handlowymi.

Współpracuję na co dzień z lekarzami i specjalistami innych dziedzin  medycyny, którzy na co dzień pomagają mi rozwiązywać bardziej złożone problemy.

Specjalizuję się w szeroko pojętym leczeniu żywieniowym.

Oferta obejmuje miedzy innymi:

  • Leczenie żywieniowe i dietoterapia chorób
    • układu pokarmowego: choroby żołądka, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, jelit (refluks żołądkowo-przełykowy, nieżyty żołądka i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, zaparcia, biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego i Crohna, zespół nadwrażliwości jelita grubego, niewydolność wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa i inne)
    • układu sercowo-naczyniowego (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca)
    • układu moczowego: choroby nerek i dróg moczowych (z wydolnością i niewydolnością, m.in. zapalenia, kamice, nefropatia cukrzycowa, pacjenci dializowani)
    • choroby autoimmunologiczne (celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit i inne)
    • choroby metaboliczne (cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciężarnych, otyłość, wychudzenie, zespół polimetaboliczny, dna moczanowa, hiperlipidemie, mukowiscydoza i inne)
    • choroby neurodegeneracyjne
    • nowotwory w trakcie i po chemioterapii – wzmacnianie odporności organizmu
    • zakażenia i zatrucia pokarmowe, grzybice
    • choroby niedoborowe
    • alergie i nietolerancje pokarmowe
    • choroby związane z zaburzeniem odżywiania (anorexia nervosa, bulimia nervosa, zespół jedzenia nocnego, zespół objadania się, anarchia żywieniowa i inne)
  • Rehabilitacja żywieniowa
  • Żywienie ludzi zdrowych
    • kobiet planujących ciążę, w ciąży i karmiących
    • dzieci i młodzieży: żywienie naturalne, sztuczne i mieszane noworodków oraz niemowląt
    • sportowców
    • profilaktyka chorób żywieniowo zależnych
  • Poradnictwo żywieniowe
  • Ocena sposobu żywienia    
  • Ocena stanu odżywienia
    • na podstawie badań biochemicznych, immunologicznych, antropometrycznych oraz wywiadu żywieniowego
  • Analiza wartości odżywczej jadłospisów
  • Analiza składu ciała (waga, poziom tkanki tłuszczowej i masy beztłuszczowej, wiek metaboliczny i wiele innych )
  • Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowej z zastosowaniem testów diagnostycznych
    • Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża opóźnioną alergię pokarmową typu III (ukrytą nadwrażliwość na pokarmy). W takich przypadkach we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom, których organizm nie toleruje. Ponieważ objawy związane z nadwrażliwością występują stosunkowo późno po spożyciu posiłku (od kilku godzin do kilku dni), często nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Dobrze jest więc zbadać, których składników żywności organizm nie toleruje, a następnie wykluczyć je czasowo z diety.
    • Food DetectiveTM jest testem in vitro służącym do diagnostyki opóźnionej alergii pokarmowej wywoływanej przez specyficzne przeciwciała IgG. Test bada 46 najczęściej spożywanych pokarmów.
    • Dolegliwości, których przyczyną może być opóźniona alergia pokarmowa:
      • bóle i zawroty głowy, bóle zatok, migreny, zaburzenia koncentracji, depresja, stany lękowe, ADHD
      • dzwonienie, ból uszu, bóle gardła, powiększone migdałki, powracające infekcje, katar sienny i „zapchany nos”, zaburzenia wzroku, opuchnięte oczy i inne problemy z oczami
      • problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, egzema, trądzik, cellulit
      • niedowaga, nadwaga, bóle brzucha, zaparcia, niestrawność, zgaga, mdłości, wzdęcia, biegunki, nieprzyjemny zapach z ust
      • problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
      • problemy reumatologiczne, bóle mięśni, bóle stawów, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, senność po jedzeniu
      • i wiele innych
  • Test Food Detective spełnia wymagania dyrektywy o wyrobach medycznych używanych do diagnozy in vitro 98/79 WE i dyrektywy o wyrobach medycznych 94/32 WE, oraz BS EN ISO 9001:2000, BS EN 13485:2003. Roztwory użyte w teście spełniają wymagania dokumentów: BS EN ISO 14971:2001 , BS EN 13641:2002, BS EN 13640:2002

Biorę systematycznie udział w  szkoleniach, konferencjach i kursach doskonalenia zawodowego organizowanych zarówno przez placówki dydaktyczne czy uczelnie wyższe, dzięki czemu nieustannie zdobywam i poszerzam swoją wiedzę.

Oferowane przeze mnie programy dietetyczne są opracowane nie tylko na najwyższym poziomie merytorycznym, ale także charakteryzują się doskonałą jakością wydania.

Zapraszam Państwa do śledzenia tego co dzieje się w naszych poradniach:

www.facebook.com/dietetykvita/





Anna Jędrusik
603 680 789

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z serwisu.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

OK
Więcej informacji

Serwis może używać plików „cookies”, kiedy użytkownik odwiedza stronę www. Pliki „cookies”, które mogą zostać użyte w witrynach i stronach internetowych są kojarzone wyłącznie z przeglądarką konkretnego komputera (użytkownik anonimowy), bez podawania imienia lub nazwiska użytkownika. Są to informacje zapisywane przez serwer na komputerze użytkownika, które serwer może odczytać przy każdorazowym połączeniu się z komputera użytkownika. Pliki „cookies” dostarczają danych statystycznych o ruchu użytkowników i korzystaniu przez nich z poszczególnych stron serwisów. Pliki „cookies” używane są także w celu monitorowania ruchu użytkowników pomiędzy serwisem, a innymi, współpracującymi serwisami internetowymi. Użytkownik może w każdym czasie wybrać sposób obsługi plików „cookies” w strefie internetowej poprzez zastąpienie automatycznej obsługi plików „cookie” na obsługę indywidualną (ustawienia użytkownika). Szczegółowych informacji w tym zakresie udzielają dostarczyciele programów do obsługi strefy internetowej (przeglądarek), zazwyczaj w zakładce „opcje internetowe” lub podobnej. Jednakże wyłączenie przez użytkownika w swojej przeglądarce opcji akceptowania plików „cookies”, (zablokowanie, monitowanie) może spowodować utrudnienia czy wręcz uniemożliwić korzystanie z niektórych usług serwisu. Jednocześnie serwis nie ponosi żadnej odpowiedzialności za stosowanie lub obsługę plików „cookies” na innych stronach internetowych dostępnych dla użytkowników dzięki linkom umieszczonym na stronach serwisu.
Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w serwisie http://wszystkoociasteczkach.pl